O perspectivă extrem de interesantă după ce FCSB a devenit campioana României ține de modul în care patronii din campionat au reușit să eficientizeze transferurile. Am plecat de la o întrebare firească, pe care și-o pun poate milioane de suporteri: cât l-a costat pe Gigi Becali titlul în Superliga?
Firește, costurile totale implică salarii, inclusiv remunerația staff-ului, prime de joc și cheltuieli logistice. Dar ProSport publică în exclusivitate concluziile unei analize în premieră ce oferă un răspuns referitor la sumele plătite pe jucătorii folosiți în acest sezon versus performanța reușită!
FCSB, versus Rapid, CFR Cluj și Universitatea Craiova, câtă vreme Dinamo e un club în insolvență și cu un statut financiar diferit în acest moment, iar „U” Cluj e finanțată din bani publici iar abordarea pieței transferurilor e total diferită în cazul ei, politica fiind semnarea jucătorilor liberi de contract în 99% din cazuri. Practic, Gigi Becali versus Dan Șucu, Nelu Varga și Mihai Rotaru.
Analiza noastră a pus față în față toți jucătorii utilizați măcar un minut în Superliga din acest sezon, până la momentul în care FCSB a devenit campioană matematic. Apoi, am calculat sumele plătite pentru aducerea fiecăruia dintre acești jucători, fie ca transfer definitiv, fie sub formă de împrumut. Concluziile sunt cu adevărat impresionante!
FCSB a utilizat în Superliga acestui sezon, până la câștigarea campionatului din punct de vedere matematic, un număr de 34 de jucători. Suma totală plătită de Gigi Becali pentru aducerea lor? 12.090.000 de euro. În medie, 350.000 de euro plătiți pentru un fotbalist campion.
Top 3 investiții sunt reprezentante de Daniel Bîrligea (2 milioane euro – CFR Cluj), David Miculescu (1,7 milioane euro – UTA) și Marius Ștefănescu (1,3 milioane euro – Sepsi), iar gradul de satisfacție, în ciuda ultimului nume, ar trebui să fie ridicat: fiecare dintre ei are un aport de peste 1.100 minute în campionat pe durata acestui sezon reușit.
Gigi Becali a spulberat concurența reușind să îmbine investițiile consistente care s-au dovedit productive, precum Daniel Bîrligea ori David Miculescu, cu semnarea unor jucători liberi de contract care s-au dovedit fundamentali, și aici îi avem pe Florin Tănase, Vlad Chiricheș sau Adrian Șut.
Dar diferența majoră în raport cu rivalii pare să vină de undeva dintre aceste două dimensiuni: investiții financiare foarte mici pentru anumiți fotbaliști care au avut un impact covârșitor! Pare neverosimil dar Ștefan Târnovanua costat doar 350.000 de euro, la fel și Joyskim Dawa!, pe Risto Radunovic s-au plătit numai 400.000 de euro, pe Mihai Popescu doar 250.000 de euro iar pe Juri Cisotti, 200.000 de euro!
E șocant când te gândești, comparativ, că Rapid a plătit 1 milion de euro pe Timotej Jambor, finalmente împrumutat, sau 1,5 milioane euro cumulat pe Rareș Pop, Constantin Grameni și Cătălin Vulturar, ținuți mai mult rezerve!
Și să rămânem la Rapid. Clubul lui Dan Șucu, deși fără parcurs european în acest sezon, comparativ cu FCSB, a utilizat în Superliga nu mai puțin de 39 de jucători! Mai mulți decât clubul lui Gigi Becali, care a avut campanie de Europa League până în optimi de finală!
Lipsa de stabilitate în vestiar și la nivel de prim 11 este, indiscutabil, una din cauzele ratării titlului pentru giuleșteni, într-un sezon început catastrofal cu Neil Lennon pe bancă și continuat oscilant spre dezamăgitor cu Marius Șumudică.
Și mai trist e că Rapid a plătit o sumă aproape de investiția lui Gigi Becali, dar fără să obțină ceva! Mai exact, pentru aducerea acestor 39 de fotbaliști, Rapid a utilizat 10.200.000 de euro.
Mai mult de o treime din acești bani cheltuiți pot fi considerați o pierdere în raport cu ce-au oferit sezonul acesta jucătorii în care s-a investit. De ce? Au costat împreună 3,3 milioane de euro doar Jambor, Burmaz, R. Pop, Vulturar, Grameni (foto sus), El Sawy. Primii doi, sub așteptări. Următorii trei, rezerve. Ultimul, foarte bun, dar la… Sepsi unde e împrumutat!
Pare incredibil, dar și CFR Cluj, cu o prezență în cupele europene care „a durat trei adversari”, a folosit mai mulți jucători decât FCSB în campionatul pe care l-a pierdut! Clubul lui Nelu Varga s-a bazat până la acest moment pe 36 de jucători în teren, fără să reușească să câștige cursa cu roș-albaștrii.
În cazul celor din Gruia, mișcările masive care au împiedicat construirea unui nucleu sudat și productiv nu țin de schimbarea antrenorului. Dan Petrescu a fost pe bancă de la începutul sezonului, doar că politica dictată de patronat a fost una orientată spre profit, pe cât posibil, încercându-se producerea performanței sportive în paralel cu asta, preponderent prin jucători veniți fără sumă de transfer: 64% din cei 36 de jucători au ajuns gratis în Gruia!
CFR Cluj a investit doar 4.920.000 de euro în acești 36 de jucători folosiți, la jumătate față de Rapid și FCSB! Exceptând semnarea lui Louis Munteanu pentru 2,3 milioane euro, aducerea lui Lindon Emerllahu (0,7 milioane euro) și Leo Bolgado (0,5 milioane euro), avem o listă amplă cu oameni de bază veniți din postura de jucători liberi de contract sau promovați din academie: Matei Ilie, Simao Rocha, Daniel Graovac, Alin Fică, Otto Hindrich, Mohammed Kamara, Beni Nkololo…
În cazul Universității Craiova, raportarea la FCSB e puțin diferită. Oltenii au investit doar 6.205.000 de euro în transferul sau împrumutul celor 28 de jucători folosiți în campionat până acum. La jumătate față de Gigi Becali, dar și pentru cel mai mic număr de fotbaliști dintre cele patru formații din analiza noastră.
Strategia omogenității de vestiar și a constanței în primul 11 reprezintă în mod cert una din căile spre succes, mai ales când absența parcursului lung în cupele europene îți facilitează asta. Doar că linia dintre constanță plus omogenitate și o bancă de rezerve limitată valoric sau numeric este extrem de subțire.
În plus, oltenii chiar pot spune că au avut și ghinion în contextul transferurilor: plătești aproape 1,4 milioane euro pentru Cicâldău și Paradela (foto sus) dar accidentările ți-i „fură” pentru cea mai mare parte a sezonului. Însă, și multe „mâini moarte”, care n-au influențat masiv bugetul de transferuri, dar cu siguranță au afectat clasamentul: Iago Lopez, Sierra, Lukic, un Safira apărut reconfortant și stins dezamăgitor.
Foarte multe piese „de rezistență” ale Universității Craiova au venit gratis sau provin din academie. De la Mitriță, Baiaram și Laurențiu Popescu, spre Houri, Screciu, Oshima, Zajkov. Semn că „ochi” există, financiar e totul ok. Și, totuși, nu-i suficient pentru titlu!
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER