Parlamentul a votat luni după-amiază modificările Legii Sportului, însă nu o ajută pe Steaua, lucru l-a scos din minți pe câştigătorul Cupei Campionilor Europeni din 1986.
Modificările la Legea Sporetului făcute de Parlament nu au fost cele dorite de suporterii Stelei, iar Ștefan Iovan spune că statul trebuie încurajat statul să investească în sport.
Ștefan Iovan, căpitanul Stelei la cel mai important meci din istoria echipei, finala Cupei Campionilor Europeni din 1986, câștigată în fața Barcelonei la loviturile de departajare, prevestește un viitor sumbru echipelor românești de fotbal.
Parlamentarii au votat modificările Legii Sportului, dar Steaua tot nu poate promova pe prima scenă a fotbalului românesc.
Aleșii poporului au decis că asocierea se poate face doar între „unități administrativ-teritoriale” și/sau „instituții de învățământ superior”. Ministerele sunt excluse, astfel că o eventuală promovare a Stelei a fost blocată definitiv.
„Trebuie să se facă cumva şi Steaua să aibă drept de promovare. Din punctul meu de vedere este normal pentru că s-au întâmplat nişte lucruri care, încet-încet, ies la iveală.
Îmi pare rău că s-a ajuns aici. Dar noi nu suntem o ţară bogată, nu avem atât de mulţi patroni cu bani, să îi bage în fotbal. Sunt 1-2 şi o să vedeţi cum echipele se vor duce una câte una de-a lungul timpului.
Trebuie încurajat statul să investească în sport. Nu ne vom întoarce noi la ce a fost, dar să încurajăm ca statul să poată susţine sportul românesc cu un procent.
Dacă nu avem patroni cu bani care să cumpere fotbalişti valoroşi, competiţia va fi din ce în ce mai slabă. Iar noi vom fi tot la fel, angrenaţi în nişte cupe europene fără niciun orizont.
Sigur, FCSB-ul a reuşit să facă o figură frumuşică, dar spun că în scurt timp, cluburile vor dispărea unul câte unul fără susţinerea statului. Nu avem bani cu ce să le ţinem”, a fost reacţia lui Ştefan Iovan pentru Fanatik.
Superliga e organizată de Liga Profesionistă de Fotbal din România, motiv pentru care caracterul profesionist al cluburilor e obligatoriu pentru participarea în competiție.
„Ideea principală a fost aceea de a susține autoritățile locale, de a le proteja. Sunt multe autorități locale care vor să ajute sportul și se feresc pentru că au fost cazuri în care Curtea de Conturi le imputa banii. Legea era interpretabilă. Am zis să avem o inițiativă și ne-am gândit că așa protejăm autoritățile locale”, a precizat deputatul PSD Romeo Lungu, unul dintre inițiatorii legii.
Ca urmare, pentru ca Steaua, CS Dinamo și orice alt club de drept public din România să poată evolua în Superliga trebuie să-și schimbe forma de organizare în ONG sau societate pe acțiuni.
„Am auzit-o şi pe asta că ministerele iau din toată ţara, primăriile doar dintr-o parte. Nu mi se pare normal, sportul trebuie susţinut de toată lumea.
Şi găsite anumite căi prin care finanţarea să fie rezonabilă şi să existe o limită. Dar să nu susţină statul deloc sportul, nu o văd bine deloc”, a mai spus Ştefan Iovan.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER