Gigi Becali a depus recent în Parlament un proiect legislativ de revizuire a condițiilor în care anumite categorii de persoane condamnate la închisoare își pot ispăși pedepsele. Sunt vizate, de pildă, femeile însărcinate.
Deputatul își dorește, totodată, ca deținuții să aibă dreptul la învoiri și permisii. Acestea sunt prevăzute și în prezent, dar în anumite condiții, sub forma unor recompense.
O altă lege depusă în Camera Deputaților aduce modificări importante în privința regimurilor de detenție. Cel închis s-ar aplica pentru pedepse de peste cinci ani, nu trei, cum se întâmplă în momentul de față.
Condamnat în 2013 la trei ani și șase luni de închisoare – într-un dosar ce viza schimburile ilegale de terenuri cu Ministerul Apărării Naționale – , Becali a militat de nenumărate ori pentru condiții mai blânde în penitenciare, dar și pentru schimbări ale modului de executare a pedepselor, mai ales pentru faptele comise fără violență.
Una dintre legile propuse spre adoptare prevede, conform profit.ro, introducerea închisorii la domiciliu pentru femeile însărcinate, persoanele cu copii sub 3 ani, cele care au în grijă trei copii minori sau mai mulți, dar și cele care au peste 65 de ani în momentul condamnării.
„Pedeapsa închisorii poate fi executată și la domiciliul persoanei condamnate. Pe perioada executării pedepsei închisorii la domiciliu, persoana condamnată are obligația de a nu părăsi domiciliul unde locuiește fără permisiunea instanței de judecată”, se arată în respectiva inițiativă legislativă.
Executarea pedepsei la domiciliu poate fi dispusă de instanța de judecată, la solicitarea persoanelor condamnate pentru săvârșirea unor fapte care nu implică violență, cu condiția să depună informații și documente prin care să facă dovada întrunirii condițiilor mai sus menționate. Beneficiarii acestei măsuri ar fi strict supravegheați și ar avea obligația de a se prezenta periodic la serviciul de probațiune, de a anunța eventualele schimbări de domiciliu și de a participa la programe de reintegrare. Nerespectarea condițiilor sau comiterea unei noi infracțiuni ar avea drept consecință revocarea măsurii și dispunerea executării pedepsei în penitenciar.
Cel de-al doilea proiect legislativ prevede o reconfigurare a regimurilor de detenție. Persoanele care trebuie să execute pedepse cuprinse între 5 și 13 ani vor fi încadrate în regimul închis, iar cele cu condamnări de până la cinci ani vor intra în regimul semideschis.
„În condițiile actuale considerăm că executarea pedepsei în regimurile de executare mai favorabile, prin modificarea limitelor pedepsei (semideschis si deschis), ar fi de bun augur cu implicații majore în ceea ce privește asigurarea drepturilor deținuților și ar duce la scăderea numărului de acțiuni la CEDO. Pentru a atenua efectele pe termen scurt în ceea ce privește reorganizarea, se propune prorogarea termenului de aplicare cu un an de la intrarea in vigoare”, se arată în document.
„În condițiile actuale considerăm că executarea pedepsei în regimurile de executare mai favorabile, prin modificarea limitelor pedepsei (semideschis si deschis), ar fi de bun augur cu implicații majore în ceea ce privește asigurarea drepturilor deținuților și ar duce la scăderea numărului de acțiuni la CEDO.
Pentru a atenua efectele pe termen scurt în ceea ce privește reorganizarea, se propune prorogarea termenului de aplicare cu un an de la intrarea in vigoare”, se arată în document.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER