Ștefania Uță, la doar 17 ani, reprezintă una dintre promisiunile atletismului românesc pentru Los Angeles 2028.
Alături de antrenoarea Alina Enescu a fost prezentă la emisiunea „Drumul spre performanță”, moderată de jurnalistul Daniel Nazare.
Tînăra sportivă a explicat cum a început sportul și cum reușește să împace mersul la liceu cu atletismul la cel mai înalt nivel.
„Am practicat la început, ca toți copiii de altfel, mai multe probe, pentru că nu știam exact unde o să excelez. Doar că, cu timpul, am început să alerg 400, și de acolo a văzut doamna că merg și pe garduri și s-au legat cumva.
Depinde cât aloc timp pentru atletism, pentru că am uneori și două antrenamente pe zi, am uneori și unul. Depinde de săptămână, să zic. Dar, în orice caz, vreo 12 ore, dacă fac un antrenament, că se mai duce și spre două ore. Duminica e liberă”, ni s-a confesat Ștefania Uță.
„Niciodată n-a fost greu să lucrez cu copii, mai ales la început, că sunt fascinați și se joacă. Noi începem totul prin joacă, mai ales când sunt mici. După care, când încep să dea de greu, majoritatea dintre ei se pierde pe drum.
Dar nici eu nu-i încurajez. Dacă n-au calități deosebite, să ajungă mari campioni, când e să termine liceul, nu-i încurajez să mai continue. Este prea greu.
Încerc să-i readuc pe cei buni, dar de multe ori sunt deja hotărâți când nu mai vin”, admite antrenoarea Alina Enescu.
„Probabil voi rămâne tot pe sport, deocamdată sunt clasa 11-a, cât timp încă mai practic pentru că ar fi puțin greu să aloc timp să fiu și foarte focusată pe facultate și pe sport. Așa dacă fac sport în continuare și la facultate, o să-mi fie mai ușor cumva să-mi impart programul. Îmi place istoria, îmi place geografia, îmi place desenul.
Geografie nu mai facem, dar îmi place, îmi place să pictez. Și română îmi place, dar îmi place mai mult partea asta și de literatură, dar și de gramatică, să zic. Dar acum ne-am axat mai mult pe BAC și doar asta am făcut la școală.
Vreau să mă apuc să mai fac și niște matematică, niște fizică. Vreau să înțeleg măcar bazele, așa să știu, să am o cultură generală, să zic. Nu, n-au făcut niciunul dintre părinții mei sport de performanță, dar m-au încurajat indiferent de situație”, spune sportiva de 16 ani.
Festivalul Olimpic al Tineretului European(FOTE) – 2022, argint 400m garduri FOTE – 2023, argint 400 m garduri(record național). Fostul record, deținut de Ionela Târlea, l-a doborât după 30 de ani Aur – ștafeta 100+200+300+400(record național) De 2 × Campion Național de seniori 2023,2024 400m garduri Bronz în 2023 la Campionatul European U20(400m garduri) la 15 ani 2024 -1×aur Campionatul Balcanic U20(indoor) – 400m plat 1×aur Campionatul Balcanic Seniori (indoor) 1×aur Campionatul Balcanic U18- 400m plat 2×bronz Campionatul Balcanic de Seniori 400m garduri + 4×400m mixt
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER